Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑ ΚΡΑΓΙΟΝ

Ηιστορία του κραγιόν ξεκινά πολλές χιλιάδες χρόνια πρίν,οπού σύμφωνα με έρευνες η πρώτη αναφορά για καλυντικά που έδινανα χρώμα στα χείλη χρονολογείται περίπου στο 3.000 π.χ στην αρχαία πόλη Ούρ της Βαβυλώνας.Φυσικά,ανάλογες αναφορές δεν θα μπορούσαν να μην υπάρχουν και στην Αρχαία Αίγυπτο.
Λέγεται οτι τα κόκκινα χείλη της Κλεοπάτρας όφειλαν το χρώμα τους σε αλοιφές που φτιάχτονταν απο κόκκινα σκαθάρια τα οποία έδιναν ενα βαθυκόκκινο χρώμα όταν ανακατεύονταν με αυγά μυρμυγκιών.
Στην Αρχαία Ελλάδα το κόκκινο χρώμα με το οποίο έβαφαν τα χείλη και τα μάγουλα οι γυναίκες,προερχόταν απο ειδικά μείγματα βοτάνων,σπόρων και βατόμουρων.
Φθάνοντας στον Μεσαίωνα,η τεχνική για την δημιουργία προιόντων που θα χάριζαν έντονο χρώμα στα χείλη είχε ήδη εξελιχθεί.Το κραγιόν της εποχής φτιαχνόταν απο κερί μέλισσας,κοχενίλλη και κάποιες φορές πρόσθεταν επιπλέον χρωστικές απο σκούρα κόκκινα φυτά.
Μετά την Γαλλική Επανάσταση,το μακιγιάζ και τα προιόντα που έβαφαν το πρόσωπο όσο και ταχείλη έχασαν την αίγλη τους,καθώς θεωρούντο εντελώς περιττά για γυναίκες με ανατροφή.
Το 1883 είναι η χρονιά που το κραγιόν γεννήθηκε στην μορφή που το γνωρίζουμε σήμερα.Γάλλοι αρωματοποιοί το παρουσίασαν στην διεθνή έκθεση του Άμστερνταμ της ίδιας χρονιάς,ήταν κατασκευασμένο απο λίπος,κερί και χρωματισμένο καστορέλαιο,και βρίσκοταν τυλιγμένο σε χαρτί το οποίο θα έπρεπε να ξεφλουδίζεται σε λωρίδες κάθε φορά που χρειαζόταν να απλωθεί στα χείλη.Η περίπλοκη εφαρμογή του και η αρκετά τσουχτερή τιμή του έκαναν τα πρώτα κραγιόν ασύμφορα τόσο γιαυτούς που τα παρασκεύαζαν και τα εμπορεύονταν όσο και για τις ίδιες τις γυναίκες.
Περίπου το 1920 έγινε κοινωνικά αποδεκτή η γυναίκα τα βάφεται στις κοινωνικές της εμφανίσεις.Τα χείλη σε σχήμα καρδιάς έκαναν τις γυναίκες γοητευτικέες στα μάτια των αντρών και ο κινηματογράφος οπού τα χείλη των γυναικών διακρίνονταν έντονα_έστω και
ασπρόμαυρα_έκανε το κραγιόν δημοφιλή στις γυναίκες που ΄σντεχαν το οικονομικό τους κόστος και το αγόραζαν.
Το 1960 τα χείλη παραδίδουν το βάρος του μακιγιάζ στα έντονα τονισμένα μάτια με έντονο αίλαινερ και ατελείωτες στρώσεις μάσκαρα και το δικό τους χρώμα γίνεται ανοιχτό ρόζ και μπέζ.
Η γέννηαη του λιπ γκλός εντοπίζεται στις αρχέες της δεκαετίας του ΄70,τα χείλη παραμένουν περιγεγραμμένα με το μολύβι των χειλιών και το λιπ γκλος μπαίνει στα χείλη είτε πάνω απο το μπλύβι είτε πάνω απο το κραγιόν για να δώσει πιο αισθησιακό λούκ στην εμφάνισή οτυς.
Κλείνοντας περισσότερο απο 120 χρόνια στην μορφή που το γνωρίζουμε σήμερα,χάρη το κραγιόν τα χείλη εξακολουθούν να θεωρούνται απόλυτο σύμβολο ερωτισμού!




Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Digg This

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου